fredag 23 september 2011

Tyfon

Onsdagens lektioner blev också inställda pga ständig tyfon/storm-varning. Japanerna sa att det var typ den första gången de varit med om att skolan ställts in pga väder. I vilket fall som helst så flyttade sig tyfonen söderut innan den slog till här, så vi fick bara lite regn och vind. Andra delar av Nagoya och andra städer fick det dock lite värre. Men vi överlevde och skolan rullar nu på som vanligt.
Vi hade final registration igår på kurserna vi ska läsa, och jag har klarat mig igenom alla prov, så nu är det säkert att jag kommer att läsa i IJ600. Dessutom har jag kvar de tre andra kurserna jag valde också.
Igår (fredag) förljde jag med ett gäng till en bokhandel. Jag trodde det skulle vara en gammal bokhandel med en massa gamla böcker, men det var som vilken bokhandel som helst. Kändes lite onödigt att lägga ner 520 yen på att komma dit och tillbaka för något som jag kan hitta här. Dessutom kände jag inte folket jag var med heller riktigt. Men, det var väl trevligt på sitt sätt. Idag ska jag, Axel och Axels rumskamrat Jeremy till ett tempel. Det ska tydligen också finnas en massa affärer där. Jag hoppas man kan hitta crêpes där.

tisdag 20 september 2011

Tyfon-varning

Idag fick alla på Universitetet sina lektioner inställda pga dåligt väder! Det öste ner och det kom en tyfon-varning för vårat område. Tyfonen beräknas slå till imorgon bitti eller inatt. 400 000 person i Nagoya centrum har rekommenderats att evakuera då floden förväntas översvämma. Folk har även blivit tillbedda att inte gå ut i vissa områden. Tågen har blivit inställda och en hel del folk sitter förmodligen fast på tågstationen och kan inte ta sig hem! Jag är också säker på att flygplatsen här och den i Osaka kommer att bli avstängda tills dess att tyfonen har dragit förbi.
Men var inte oroliga för min del, vi bor på hög mark så det kommer inte att bli några översvämningar här. Dessvärre kommer lektionerna förmodligen bli inställda. Men men....


Utsikten från mitt rum (notera att vi bor på en kulle):

söndag 18 september 2011

Stora Kryp

Idag har vi jagat kackerlackor! Jag, Axel och 2 av Axels rumskamrater spenderade kanske en halvtimma med att försöka jaga fram en kackerlacka som lyckats smugit sig in i lägenheten och sedan gömt sig under kylskåpet. Man har ju hört att de ska vara seglivade, men jag trodde ju inte att de skulle kunna komma oskadd undan att bli kliven på av en 90kg karl med skor på. Men det lille fanskapet rusade på som om inget hade hänt. Till slut lyckades vi stänga in den under ett glaslock till en stekpanna. Jag kan ju tillägga att alla fyra skrek lika mycket, inte bara jag! Eftersom det inte gick att stampa ihjäl den så fick vi gå och hämta värden som sprutade nån gas på den så den blev lugn och sen spolade han ner den i toan! Jag är så glad just nu att jag inte är kille och bor på bottenvåningen (Killarna bor på bottenvåningarna medan tjejerna på övervåningarna). Där vi bor kommer det inga kackerlackor.
Intressant fakta jag fick höra idag: Kackerlackorna i japan flyger!!

På tal om kusar, kan jag ju också tillägga att myggen här i Japan är ena riktiga ninjor. För det första kan man inte höra dem. Jag hade en massa kring och på mig utan att märka någonting alls. Det känns heller ingenting när de sticker. Dessutom är de svarta med vita ränder!!

Men nu ska jag lägga mig och plugga lite av de 70 grammatikstyckena som jag borde kunna för en av mina lektioner.

God natt!

fredag 16 september 2011

Första skolveckan!

Idag slutade vår första skolvecka! Jag kan inte säga annat än det var tufft. Universitet här och i Sverige är helt annorlunda och upplägget här påminner om hur det var på gymnasiet.
Vi har 3 timmar japanska-lektioner varje dag mellan 9.20 och 12.25, med en 10 minuters paus emellan. På dessa lektioner gör vi en massa saker som går igenom och läser texter, diskuterar och funderar, skriver tal på 5 minuter (detta har jag gjort 2 gånger, och jag menar det. Våran lärare ställer in tiden på en klocka som piper när det gått 5 min) och håller tal. Det är en ganska tuff miljö och lektionerna är svåra, men jag tror att man lär sig mer och bättre på detta vis.
Nu är det dock helg, och det blir lite lugnare i alla fall, men det kommer att bli en massa plugg ändå. Jag har ett prov på det kapitlet vi gjorde nu i veckan. Dessutom har jag 63 frågor från ett stort japanska-prov som går varje år i läxa. Det handlar om grammatik, och plötsligt insåg jag att jag är urusel på japanska. Denna läxa plus japanska lektionerna har fått mig att undra om jag faktiskt kan någonting alls. Men i alla fall, detta är läxa från en annan kurs dock, som jag visste skulle bli tuff. Jag får helt enkelt plugga en massa grammatik i helgen. Herregud, mitt huvud kommer att ryka.
Utöver det har jag också ett litet prov i klassisk japanska och hur de använde sina alfabeten fram till 1945 och så ska jag skriva om en gammal japansk saga från en synvinkel till en annan!
Tro mig när jag säger att jag längtar till den dagen då jag vant mig vid den här strukturen och mängden arbete som måste göras inom en viss tid. Under hela det året som jag studerat japanska, eller på andra skolor heller för den delen, har jag någonsin haft så mycket att göra. Och då har jag ändå pluggat en hel del det senaste året. Men på något vis är det kul också. Känns bra att man i alla fall vet vad man ska göra och vad man ska plugga på.

För övrigt så lyckades Axels rumskamrat (lägenhetskamrat) dra igång brandlarmet idag när han skulle laga kyckling. Bara så att ni vet: om man misstar mirin (svag alkohol som används för smaksättning) för olja och försöker steka i det kommer det att bli väldigt rökigt. Sen kom det kanske en 20 personer och stack in huvudet genom dörren för att se vad som händer (efter att vi lyckats fläkta bort röken så att alarmet tystnade).
Jag och Axel köpte också Pokémon White idag ^^ Det var en ganska skön omväxling när man pluggat så mycket att man inte längre kommer ihåg vad man läste för 2 minuter sedan. Men det är helt på japanska så det är ändå bra för lärandet.

PS. För alla som är intresserade så är det typ 30 grader varmt i Nagoya, fortfarande. Det var som att åka från hösten tillbaka till sommaren fast värre, för det är dessutom fuktigt här också. Hörde idag att det väntas komma ytterligare en taifun i helgen och det skulle bli en massa regn och oväder. Kul, kommer att bli olidligt fuktigt och varmt i luften. Men för mig som ändå kommer att sitta inne och plugga spelar det inte så stor roll för. SEN, för alla som är intresserade så finns det en adress hit där jag bor, och telefon också men den har jag inte fixat med än. Men, för alla som är intresserade av någotdera kan ju skicka ett mejl för jag vill inte skriva ut det här, okej? DS.

Det var allt för mig, God Natt!

torsdag 15 september 2011

Sammanfattning

Okej, här kommer en sammanfattning av de dryga 2 veckor vi varit här:

För alla de som har missat det så blev flyget mellan Kina och Japan inställt p.g.a. en stor tyfon som höll Nagoya flygplats avstängd i två dagar! Därmed satt vi fast i Kina på en 2 dagars påtvingad semester med mat som verkligen inte smakade.... gott (de bjöd på eldstekta inälvor till frukost) och sängar som kändes som om man sov på golvmattan. Det var ett ganska stort hotell i utkanten av Beijing, och ingen pratade engelska så vi kunde förstå. Så man sprang runt och oroade sig över om man skulle bli tvungen att betala för hotellet och maten, men det behövde vi inte. Däremot åt eller sov vi inte ordentligt. Gissa om det var skönt att komma fram till Japan och boendet på söndag kväll... Men det förstås, man var helslut, ingen frukost hade man och skolan startade kl 9.30 morgonen efter (vi kom fram till vårt boende vid 23.00).

Vi spenderade 5 hela dagar med att gå på olika orienterings-föreläsningar, placeringstest (vilket var det roligaste på hela veckan) och andra småsaker. Vi var tvungna att registrera oss på vårat närmaste Kuyakusho, vilket man måste göra om man är utlänning och ska vara i Japan under mer än 90 dagar. Jag har också tecknat en försäkring och fått en inkan, en stämpel som japanerna använder istället för att skriva under. Dessutom har jag numera ca 100 yen på ett bankkonto på Nagoya bank.

Placeringstestet på måndag morgon (det var trevligt det, sov dåligt den natten så jag var en aning trött) gick trots allt bra och jag placerades i IJ600, vilket är den högsta klassen man kan hamna i denna termin. Fick dock veta att man skulle skriva 2 prov till för att se att man verkligen passade. Jag ville/vill verkligen gå i denna klass så det var lite jobbigt att höra. Tog det första av två i måndags, och vår lärare gav mig och en till fel papper och vi spenderade hela provtiden med att göra morgondagens läxa! Men, hon var snäll och lät oss skriva det riktiga provet efter att alla andra slutat. Jag klarade provet, och får därmed fortsätta lite till. Nästa prov är på tisdag, vilket jag ska se till att jag klarar. Det blir inte så svårt, eftersom provet kommer vara på det kapitel vi jobbat med denna vecka på lektionerna. Pluggar jag i helgen kommer det gå bra.

På japanska universitet måste man läsa mellan 14 och 18 poäng varje termin, och japanska kursen är på 8 poäng, vilket betyder att jag var tvungen att välja till kurser för sammanlagt minst 6 poäng! De kurser jag valde då var:
* Classical Japanese 1
* Introduction to Academic Japanese Writing
* Readings in Japanese Literature
* University Preparatory Japanese
Dock skrev jag av mig från den japanska litteraturen, för det blev för mycket kurser och dessutom var den inte fullt så rolig som jag väntat mig. Men men...
I de kurser jag tar har jag blivit rekommenderad att köpa 3 olika lexikon! Kan ni tänka er vad tungt det skulle bli att släpa runt 1 jap-eng ordlista, en åt andra hållet, en ordlista med klassisk japanska, dessutom släpar jag runt på en kinesiska tecken ordlista (Kanji) och 2 grammatikordlistor + alla papper, annat material och skolböckerna vi använder... Så jag tog med mig Axel in till centrum och köpte en elektronisk ordlista som har en massa ordlistor, böcker och encyklopedier inlagda. väldigt lämplig: i och med kan jag nu komma undan med att endast bära runt på grammatikordlistorna!


I övrigt så mår vi bra, bor med 3 andra personer i en lägenhet (det finns 14 lägenheter i huset och varje lägenhet har 4 rum. I varje lägenhet bor en japan och 3 utlänningar. Det enda som har stört mig hittills är att det inte finns några ugnar!! Nästan all mat jag faktiskt kan laga behöver jag en ugn till, eller en massa ingredienser som japanerna aldrig ens har hört talas som. Så jag lever på ett fåtal rätter, ris, små laxbitar som man strör över riset och jordgubbsmjölk.


Detta kommer utan tvekan bli en ganska tuff termin, men det kommer säkerligen också bli väldigt roligt.


PS. Alltså, jag kommer säkert att lägga upp kort nån gång också, men har faktiskt inte tagit några riktiga kort för tillfället. Finns inte så mycket att knäppa kort på här vid skolan och boendet. och eftersom boendet ligger 1 min från ingången till campus, så är det inte så ofta man går nån annanstans än till affären 5 min bort :/ Men det kommer, när vi har varit nånstans och fått för oss att det finns nått som är värt att knäppa kort på. Man kanske borde knäppa på det där som flyger runt vid skolan som jag har ganska svårt att bestämma mig för om jag ska kalla fågel eller fjäril. DS.